O poveste Alandala în Sibiu!

O poveste Alandala în Sibiu!

🙌Interviu marca Serendipity Blog. Există lângă noi oameni speciali, oameni care fac realitatea un pic mai agreabilă. Despre ei am vorbit în acest articol. Spor la coincidențe!

Their story

Pe Moni și Nicolas, i-am întâlnit la un atelier de circ, susținut de ei în Sibiu.🙌😊👀🧡🧡 Nu îmi venea să cred că așa ceva există și la noi. Ei au fost primii care au adus un atelier de circ contemporan, în Sibiu. Doi nebuni frumoși, care jonglează cu mingile cum ne-am dori noi ceilalți să jonglăm cu grijile cotidiene…adică simpu, în joacă. Din geamantanul lor maroniu din piele în care își țin “jucăriile” au scos o lume aparte pentru noi, participanții- o lume care pe mine m-a ajutat să mă descopăr, prin jocuri interactive, de atenție, memorie și concentrare, prin elementele faine ale circului, de care nu aș fi avut habar dacă nu apăream într-o zi ploiasă la atelierul lor de circ pentru adulți. Cu ei, am povestit în rândurile ce urmează despre curaj, artă, circ și multe altele🙌😊. Vezi ce a ieșit!👀🧡🧡

 1. Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?

🎈Moni – Ultima din clasă la ora de sport, pasionată de pedagogie și noi forme de mișcare. Primul contact a fost cu teatrul care mai apoi a dus spre circ și voluntariat în proiecte sociale.

🎈Nicolas – Când eram mic îmi doream să fiu Președintele Republicii. Acum mă bucur că am ajuns profesor de circ. Circul l-am început făcând spectacole stradale. Am absolvit Formarea Pedagogică în artele circului la Ecole de cirque de Bruxelles. Am dorit din totdeauna să facem partea din această comunitate și calea de instructor ne-a priit cel mai bine.

    2. Cum a luat naștere proiectul Alandala?De ce ați ales Sibiul? Pe unde ați mai fost in România și ce vreți sa realizați aici?

Alandala a fost creată într-o zi ploioasă în Irlanda. Eu (Moni) mă apropiam de sfârșitul programului de voluntariat (EVS) la Galway Community Circus și tocmai ce primisem o ofertă de lucru ca profesori de circ.  Aveam două variante: fie ne instalăm la o școală de circ din Europa de vest, fie începem propria aventură în România.

Am ales țara cu zacuscă și de atunci muncim cu pasiune la proiectul nostru.

Mai multe aspecte ne-au fermecat la posibilitatea de a ne instala în Sibiu: este situat în centrul țării, vezi munții de pe fereastră și nu există nici o altă activitatea similară în zonă cu cea pe care o propunem noi.🙌

Alandala Circus Project
Alandala Circus Project-sursa Facebook

Ceea ce a început sub forma unui proiect (Alandala Circus Project) ne dorim să evolueze într-o adevărată Școală de circ contemporan pentru copii, tineri și adulți la Sibiu. Un spațiu unde fiecare individ se poate dezvolta armonios, în ritmul propriu și într-un cadru sigur și dinamic.

 1. Ce vă fascinează la atelierele pe care le susțineți și cui sunt adresate?

Fiecare curs pe care îl construim este diferit și adaptat vârstei și posibilităților participanților. Avem cursanți de 2 ani jumătate, cursanți cu nevoi speciale, copii, adolescenți și adulți. Sperăm să organizăm și ateliere pentru seniori în curând.😊👀🧡

Avem un număr restrâns de participanți per curs și asta ne permite să cunoaștem persoanele pe care le avem în față. Ei învață lucruri de care nu se credeau capabili și noi învățăm mereu cum să ne adaptăm la noi situații.

 1. Despre circ, se spune că ar fi o activitate pluridisciplinară la granița dintre artă și sport. În ce măsură validați asta?

Am citit diverse lucrări care încearcă să demonstreze o punte între circul contemporan și life skills-urile pe care le dezvoltă și la care contribuie.

Din experiența personală, cred că orice sport/artă în care profesorul își respectă cursanții poate avea beneficii imense pe plan emoțional și relațional.

Pluridisciplinaritate prezentă în circ este cu siguranță un punct forte deoarece fiecare poate să-și găsească un loc, indiferent dacă este pasionat de teatru, dans, acrobație, coordonare, matematică (site swap-ul în jonglerie) ș.a.m.d.

 1. Poate fi văzută ca o terapie? Ați avut povesti cu cursanți in acest sens?

Pentru mine cu siguranță a fost o terapie.🧡🧡🎈 Am avut acces la niște profesori incredibili care mi-au arătat că indiferent de preconcepțiile și lacunele pe care le ai, poți face circ și după 25 de ani.

În ceea ce privește cursanții, am avut mulți copii care îmi spuneau că atelierele de circ sunt momentul pe care îl așteaptă toată săptămâna sau părinți care ne-au mărturisit că al lor copil este mai încrezător în sine și în mișcările corporale de când practică circ.

Alandala Circus Project-sursa Facebook

Adulții adoră partea ludică și fizică la care nu mai au acces o dată ce se instalează rutina zilnică, jobul, etc.

 1. Susțineți și ateliere pentru copii la Teatrul Gong. Care e reacția lor față de circ?

Colaborarea pe care am avut-o cu Teatrul Gong a fost un mare semn că Sibiul este pregătit pentru un atfel de circ. A durat puțin până se se obișnuiască cu structura pe care o propunem: un cadru delimitat, dar care îți oferă autonomie în creație și explorare. Cred că le-a plăcut și sperăm să revenim la Teatrul Gong, cărora le mulțumim pentru deschiderea față de formele alternative de artă.🙌

 1. Ce presupune proiectul de circ social?

Proiectul de circ social mobil ‘Circ de 2 lei’ presupune desfășurarea unor ateliere de inițiere în artele circului în structuri deja existente, pentru a facilita accesul la circ ca și activitate recreativă. Aceste structuri sunt alese în funcție de disponibilitatea lor, de activitatea socială (beneficiarii fiind copiii și tinerii care se află în situații economice sau sociale precare ), dar și de accesul pe itinerarul nostru prestabilit( zona central-vestică a Românei).

 1. Cel mai mare vis al vostru vizavi de ce faceți este să……?

Să facem circ cu cât mai multă lume.

alandala circus-sursa Facebook

Asta și o sală superbă cu cel puțin 10 instalații aeriene, o trambulină semi-profesionistă, un cablu de 6 metri înățime și multe dulapuri pentru organizarea materialelor.

 1. Unde vă pot găsi oameni sau cum se pot înscrie la ateliere?

🎈Virtual ne găsesc pe FB (Facebook-Școala de circ Alandala) și pe website-ul nostru (alandalacircus.ro.

🎈Avem și o sală în zona Terezian unde organizăm cursuri săptămânale. O să ne mai vedeți și pe la festivalurile din Sibiu și poate chiar pe stradă dacă Nico iese la cumpărături cu monociclul.

🎈Înscrierile se fac printr-un mail la alandalacircusproject@gmail.com sau un telefon la 0734-368-819.

marina

A firm believer. 100% WRITING WITH SOUL. I exist to write, I write to exist!

This Post Has 4 Comments

 1. Never have i seen a team so well greased. Amazing people and time spent together. Va pup pe amandoi ! 🙂

  1. Bună cititorule,

   Mersi de mesaj. Mă bucur că articolul a fost pe gustul tău.

   O zi plină de coincidențe faine,
   Marina

 2. Superb! 🙂 Ma bucur ca am aflat de ei!

  1. Dragă Ioana,

   Toate pânzele sus! 🎈🎈🎈🎈🎈 Sunt o adevărată inspirație.

   Spor la coincidențe faine,
   Marina

Lasă un răspuns

Close Menu