De ce Turcia nu e ca la Kanal D?

De ce Turcia nu e ca la Kanal D?

Nu o să îţi vină să crezi.

Descoperim împreună Turcia- mituri versus realitate.

Citeşte mai departe!

 Turcia între mit și realitate

Desprinsă direct din lampa fermecată a lui Aladin, Turcia se remarcă printr-o personalitate a ei, despre care o să vă povestesc în rândurile ce urmează. Mi-e teamă că nici timpul și nici măcar pagina albă, pe care îmi aștern acum impresiile de călătorie nu au cum să cuprindă multe dintre întâmplările experimentate sau din splendoarea pe care o degajă. În sensul acesta, cel mai indicat ar fi un bilet dus-întors cu destinația Istanbul ✈– acolo unde am văzut cu ochii mei o altă civilizație străină mie până acum o lună în urmă.

Spre surprinderea mea am găsit reunite la un loc naționalități atât de diverse de la pakistanezi, la europeni, asiatici -pe scurt reprezentanți ai tuturor culturilor de pe întreg mapamondul, seduși cu toții de exotismul misterios al ținutului turcesc. Vestitul Napoleon Bonaparte afirma cu admirație în urmă cu două secole că, citez <<dacă lumea întreagă ar fi un singur stat atunci Istanbulul i-ar fi capitală>>

Înainte de călătoria cu pricina recunosc cu sinceritate că am purtat cu mine o adversitate față de întregul neam otoman la fel ca strămoșii mei înaintea mea, care pesemne  datează de pe timpul lui Ștefan cel Mare.😹😹 Cert e că există numeroase mituri legate de ei desprinse din serialele turcești de pe Kanal D (ca o mică paranteză cine știe, cunoaște) așa că e necesară o perspectivă clară. În cele ce urmează vă voi creiona realitatea așa cum e de fapt și vom vedea cât e real și cât nu.

Mitul numărul 1– 👩femeile sunt toate “îmbrobodite”; nimic mai fals pentru că burka nu e obligatorie la ei; mai mult, din ce am văzut sunt influențe destul de preponderent occidentale; frumusețea turcoaicelor e chiar impresionantă și din moment ce afirmația vine de la o femeie e  cu atât mai de luat în considerare. Femeile au dreptul să studieze, dreptul la vot și ce am văzut-sunt niște femei puternice, frumoase la fel ca noi toate. Se creează ușor confuzia cu țările arabe și cu ideea de constrângere a femeilor în mod eronat. Apropo, ce m-a amuzat teribil a fost un turc simpatic, șofer de Uber care ne-a povestit că turcii au o antipatie puternică față de arabi din cauza rigidității în gândire, adică mai pe românește nu prea se suportă.💣 Nu v-ați fi așteptat la așa ceva, nu?

Mitul numărul 2-🥧🥧 turcii mănâncă doar shaorma; asta așa e și ce shaorma. Au o bucătărie delicioasă. Gustoasa musaca, kebab-ul de care toți am auzit. Dacă încep însă să vă povestesc de deliciosul kadayif cu fistic proaspăt ras pe deasupra sau cel mai delcios desert al lor-cerescul kunefe, tot un fel de kadayif cu o bază de brânză topită atât de suculentă că nu poate fi tradusă în vorbe. Promit că dă dependență și chiar merită încercat. Să nu uităm de ceaiul delicios ☕ care le acompaniază “mesele de toate zilele”.

Mitul numărul 3-😅 haremul fără perdea; de la turci a pornit ideea de harem și s-a răspândit in lumea întreagă. Intrigată fiind să aflu mai multe am vizitat Palatul Topkapi, cu ale lui unghere misterioase. Pentru secole bune acesta a reprezentat o temniță a frumuseții. Construit de Sultanul Mehmet al II-lea și-a lăsat amprenta în istoria și așa tumultoasă a Turciei. Un lucru e cert- ce a rămas din toată povestea întreține astăzi subiectele serialelor turcești, însă nimic mai mult.

Culoare, viață, intrigi și istorie sunt toate ingredientele unei călătorii cu destinația Turcia- Istanbul. Depinde de tine, dragă cititorule în ce ordine le vei gusta.

Aștept impresii de călătorie!

Pe curând!

marina

A firm believer. 100% WRITING WITH SOUL. I exist to write, I write to exist!

Lasă un răspuns

Close Menu